HR | EN | DE | IT
 
   
 
 

Opatijska rivijera

opatija

OPATIJA

 

Opatija je dobila ime po benediktinskoj opatiji sv. Jakova koja se spominje 1453. godine, kada je postojala mala crkvica koja je 1941. godine dobila današnji oblik crkve sv. Jakova u središtu grada. Opatija se počela razvijati i graditi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i do danas je zadržala sklad s prirodom. Njezini parkovi, osvijetljeno obalno šetalište, uređena kupališta i fontane okruženje su vilama i hotelima za smještaj turista. U raskošnom zelenilu uz more, u blizini Crkve Sv. Jakova, riječki trgovac i patricij Iginio Scarpa sagradio je 1845. villu s cvijetnjakom i parkom. U čast svoje supruge prozvao ju je Villa Angiolina. U Opatiju Svetog Jakova počeli su pristizati prvi „pravi“ turisti. Time započinje turistički razvoj Opatije. Turisti mogu pogledati bogato ukrašenu dvoranu sa oslikanim stropom.

 
 

opatija

MATULJI

Matulji se danas najčešće spominju kao ''vrata Kvarnera'', što se veže uz doba izgradnje željezničke postaje sredinom 19. stoljeća. Ne čudi što je jedan od najvažnijih datuma za cjelokupni razvoj Matulja, 24. lipnja 1873. godine, dan kada je prvi vlak iz Beča pristigao na postaju. Dok je ona u početku prvenstveno bila namijenjena prijevozu robe, brojni europski uglednici shvatili su da na Liburniju najjednostavnije mogu doputovati vlakom. Brojni turisti i danas na isti način stižu na odmor.

Svatko tko na Liburniju, iz zapadne ili sjeverne Europe, putuje kopnenim prijevozom mora proći kroz Matulje s obzirom da se na području njihove općine nalaze dva granična prijelaza (Rupa i Pasjak). Matulji su spoj Kvarnera i planinskog zaleđa, pa gostima omogućuju lak san u prohladnim ljetnim večerima. Turistima se nudi bicikliranje, šetnje i planinarenja do šume Lisina, parka prirode Učka, Veprinca ili obližnjeg Kastva, a do mora je manje od 2 km.

 

kastav

KASTAV

Kastav se nalazi iznad Opatije i blizu Rijeke, kao utvrda s 9 kula na brdu visokom 365 metara. Kastav se prvi puta spominje u ranom srednjem vijeku 1139. godine kada je pripadao biskupima. Srce Kastva je Lokvina, glavni gradski trg koji je dobio ime po lokvi u kojoj se skupljala kišnica za potrebe grada. Danas su obilježja Kastva međunarodne manifestacije Kastafsko kulturno leto i Festival gitare.

 

ičići

IČIĆI

Ičići su poznati po svojoj velikoj plaži podijeljenoj na dva dijela Jedan je dio betoniran, dok je drugi šljunčani i prilagođeniji djeci. Plažom se vijori „plava zastava" kao garancija čistoće mora. Plažu krasi mnoštvo dodatnih sadržaja poput vožnje jet skutera, odbojke na pijesku, zabave na igralištu za djecu, parasail, skijanje na vodi. Poticaj razvoju Ičića dala je izgradnja ACI nautičke marine, koja tijekom cijele godine osigurava 300 kvalitetnih vezova i kompletnu uslugu svojim klijentima.

 

Lovran

LOVRAN

Lovran je drugi gradić po veličini na Opatijskoj rivijeri. Ime je dobio po lovoru (lat. Laurus nobilis), koji obilato raste u okolici. Kao podsjetnika na tradiciju lječilišnog turizma u Lovranu je smještena poznata Klinika za ortopediju. U ovom izvanrednom spoju prošlosti i sadašnjosti,  mora i planina, razvija se i lovransko zaleđe i agro turizam čija su osnova ukusni autohtoni proizvodi poput šparoga, maruna i trešanja.

 

Volosko

VOLOSKO

Volosko - Ovo ribarsko mjesto malih zbijenih kuća prvi se puta spominje 1543. godine, međutim vjeruje se da je mnogo starije. Udaljeno jedan kilometar od centra Opatije, u njemu možete osjetiti jedinstven doživljaj primorskog ambijenta. Volosko je nekad bilo luka obližnjeg Kastva, dok danas vološćani more u znatno većoj mjeri koriste za sportve. Zbog stalnih ranojutarnjih vjetrova, more kod Voloska pogodno je za surfanje i jedrenje. Ljeti se ovdje održava slikarska manifestacija „Mandrać", Vološćanski dimnjaci neiscrpna su incpiracija brojnih umjetnika.

 

Mošćenička Draga

MOŠČENIĆKA DRAGA

Mošćenička Draga ima jednu od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu. Čak i stanovnici obližnjih primorskih mjesta i gradova prelaze kilometre kako bi proveli dan na ovoj izuzetnoj prirodnoj plaži. Mošćenička Draga razvila se kao luka obližnjim Mošćenicama. U lučici se svakog jutra mogu dočekati ribarski brodovi sa svježom ribom.

 
 
mail us